Promovăm bune practici în arhitectură la Govora

Govora are acum cel mai complex ghid dedicat patrimoniului dintre toate stațiunile istorice și are nevoie de sprijin și interes pentru a ajuta la dezvoltarea armonioasă a stațiunii. Comandând un ghid, cunoști mai bine stațiunea, contribui la protejarea unui peisaj cultural valoros și sprijini echipa ce lucrează pentru revitalizarea patrimoniului local.

139
susținători
0 zile
rămase
15.990 RON
din 12.000 RON
133%
Această campanie s-a încheiat.

Govora este un „caz-școală” de stațiune balneară istorică, cu un patrimoniu de mare valoare aflat în declin și degradare, unde capacitatea locală administrativă și investițională de a acționa lipsește. Cadrul legal național și local nu contribuie la reabilitarea și la renașterea unui spirit local comunitar orientat pe beneficiile oferite de resursele balneare și patrimoniu, iar informațiile ce ar putea ajuta nu au un format accesibil celor care au nevoie de ele. 

În această situație, colectivul local Studiogovora se implică de mai mulți ani în mod independent în cartarea patrimoniului, reabilitarea acestuia și motivarea actorilor locali de a acționa în interes comun. Acțiunile grupului nu sunt doar profesionale sau academice, ci și comunitare, prin eforturi locale și capacitarea mai ales a tinerei generații de govoreni, dintre care câțiva s-au și alăturat echipei pe parcurs. Puteți vedea diversitatea activităților pe www.govora.studio sau în reportajul de mai jos.

Ghidul, pentru a cărui diseminare am lansat această campanie, este rezultatul cercetării echipei Studiogovora și suma eforturilor unei echipe mai mari de specialiști de a păstra specificul arhitectural al stațiunii balneare istorice. Această campanie este esențială în sprijinirea Studiogovora de a continua activitățile pe care nicio altă instituție sau proprietar nu le poate și nu intenționează să le facă. 

Sprijiniți așadar acest fel unic de a acționa din proprie inițiativă în interesul patrimoniului viu, cel care produce bunăstare pentru întreaga comunitate locală.

Govora

Se zice că, acum mai bine de un secol, aerul de la Băile Govora era considerat cel mai bun din Europa. Să fi fost doar o campanie menită să atragă aristocrația și burghezia Principatelor spre una dintre cele mai moderne stațiuni din Carpați? Sau poate chiar public din marile stațiuni franceze în vogă, ca Vichy, Aix-les-Bains sau Evian, ale căror modele au stat la baza gândirii stațiunii vâlcene? Cert este că, încă de la finele secolului al XIX-lea, la Govora se venea în vilegiatură. 

Noi credem că, pe lângă apele termale și cura balneară, aspectul stațiunii era un punct de atracție central. Vile cochete și hoteluri cu un grad ridicat de confort aduc încă turiști și vizitatori la băi. Din punct de vedere urbanistic, stațiunea Băile Govora a fost ocolită de sistematizările regimului socialist. Parcul balnear, aleile și centrul orașului nu sunt încărcate de complexuri aglomerate ca în alte stațiuni, iar peisajul natural oferă încă o retragere din haosul urban al orașelor mari. 

Specificul și valoarea Băilor Govora rezidă tocmai în felul în care a fost planificată și reglementată încă de la început. Parcul și clădirile cu funcțiuni balneare preced orașul, a cărei dezvoltare a fost reglementată încă din 1890 prin regulamente de construcție, tocmai pentru a păstra un mediu construit de calitate. De-a lungul timpului, orașul a cunoscut o serie de experimente de arhitectură, multe de bună calitate, menite să păstreze un echilibru sănătos între natură și mediul construit, care s-au încheiat însă după anii ‘90. Dar premisele acestei dezvoltări armonioase încă există. 

Cerințele locuirii moderne și presiunea atragerii de noi vizitatori și-au pus în ultimii ani amprenta asupra mediului construit. În oraș există intervenții mai mici, fie noi, fie pe fondul construit existent. Deseori însă, aceste intervenții intră în conflict cu specificul zonei și cu raportul tradițional cu peisajul natural, prin cromatica și formele nepotrivit alese, sau prin materialele folosite. 

Govora și peisajul balnear | foto: Marius Vasile

Despre carte

Ghidul de bune practici vine în întâmpinarea nevoilor de a renova și modifica imobilele din stațiune, propunând abordări care să țină cont de specificul local valoros. 

Ne punem speranța ca acesta va fi un prim document informal public, în limbaj scris si grafic accesibil, care să contribuie la îmbunătățirea calității spațiului public al orașului și la creșterea responsabilității cu care se intervine asupra fondului construit. Ghidul este o invitație către a respecta orașul și istoria lui și un instrument de reglementare a fondului construit foarte rar folosit. Băile Govora este printre puținele stațiuni balneare din România care beneficiază de un astfel de instrument. Invităm pe toată lumea să îl folosească cu încredere și chiar să apeleze la noi pentru neclarități.

Prezentarea Ghidului la Govora, în prezența decidenților locali. Foto: Marius Vasile

Ghidul face parte dintr-un proces mai larg de cercetare a istoriei și morfologiei urbane. Studiul nostru nu este doar despre inventariere, ci și despre identificarea oportunităților prin care spațiul urban și-ar putea redobândi vitalitatea și atractivitatea.  

Studiul nu se rezumă strict la scara orașului, ci este un studiu comparativ în interiorul categoriei mai largi a stațiunilor balneare românești, deoarece toate stațiunile se raportează la o istorie comună și la o tradiție a mersului la băi. În ghid, facem adesea referire la ceea ce este „specific” și ceea ce este „nespecific”. Am definit acești termeni nu în sensul de „tradițional”, ci mai degrabă ca sumă a valorilor regăsite pe parcursul analizei, ca aspecte esențiale pe baza cărora Govora și-a construit o identitate urbană. 

Pornind de la o analiză amănunţită a caracteristicilor clădirilor tipice pentru zonă, a ansamblului istoric balnear şi a spaţiului public, ghidul descrie fiecare tip de element care intră în alcătuirea unei construcții: fațade, tâmplării, ornamente, balcoane și terase, învelitori etc., extinzându-se până la amenajarea curții și relația cu peisajul. Ghidul trasează un set de reguli de intervenție, care să pună accent în primul rând pe valorile și identitatea pe care stațiunea le are deja, prin patrimoniul său. Bunele practici pentru reabilitarea și restaurarea construcțiilor istorice sunt prea puține pentru a nu beneficia de o „traducere” ușor de înțeles pentru oricine. Lucrările de calitate se fac cu profesioniști specializați, însă relația cu un beneficiar corect informat ajută un rezultat mai bun. 

Ghidul reprezintă un instrument valoros într-o etapă a schimbării de direcție de la cercetare la intervenție, propunând elemente de strategie pentru oraș. Govora are nevoie ca de aer de intervenții constructive de calitate, care se lasă așteptate de prea mult timp. Ghidul nostru catalizează din proprie inițiativă un proces de conștientizare și reabilitare de patrimoniu, proces din care, regretabil, autoritățile locale au ales să lipsească.

Pe lângă conținutul tehnic, în paginile ghidului se găsesc și noțiuni generale despre stațiune și istoria sa. Ghidul descrie contextul mai larg al stațiunilor balneare la nivel național. 

De ce să îl comanzi?

Comenzile făcute prin această campanie susțin eforturile echipei de a populariza Ghidul de bune practici ca instrument de protejare a mediului construit și a patrimoniului arhitectural. Având Ghidul în biblioteci, puteți cunoaște stațiunea și ajuta comunitatea locală la conservarea valorilor ei. 

Recompensele din campanie sunt modul nostru de a aduce termalismul și patrimoniul arhitectural mai aproape de voi și de a încuraja turismul cultural și responsabil. Fie că alegeți să cunoașteți mai multe despre specificul arhitectural din oraș și ce implică conservarea lui comandând Ghidul, să descoperiți orașul într-un tur ghidat sau să aveți un suvenir simbolic de la băi, orice participare la campanie susține o comunitate locală să își păstreze identitatea. 

Fiecare recompensă are povestea ei:

  • Posterul reproduce un poster descoperit de noi în viitorul nostru sediu, creat în 1988 de domnul Nelu Ivan din Băile Govora pentru Oficiul Județean de Turism Vâlcea. Posterul are în centru vechea siglă a stațiunii balneare, ce încă mai există la intrarea în oraș, din păcate ruginită și ascunsă de vegetație.
  • Vederile au fost create pentru noi de studioul Daniel & Andrew și reprezintă Vila Ivanovici, un monument istoric pe care l-am pus în siguranță în 2020 tot cu ajutorul comunității.
  • Tururile ghidate sunt oferite de noi și combină istoria orașului, povești culese din arhive și de la localnici, precum și informații ce vin din pregătirea noastră profesională de arhitecți și istorici de artă. Sunt o ocazie excelentă de a afla mai multe despre viitorul stațiunii și despre patrimoniu în general.

Și nu în ultimul rând, conținutul ghidului poate fi util și pentru alte situații din alte localități cu patrimoniu istoric, pentru că ilustrează tehnici de intervenție, materiale de finisaj și modul de identificare al valorilor unor „case vechi”. 

Parteneri

Ghidul de bune practici a primit o parte din finanțare în cadrul concursului inițiat de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură, pentru acoperirea drepturilor de autor și a graficii. Această campanie de susținere își propune să acopere fondurile pentru tipărirea a 250 de exemplare.

Ce vom face cu fondurile?

Campania acoperă costurile de producție ale ghidului. Dacă, cu ajutorul vostru, vom depăși pragul de finanțare, vom folosi banii pentru proiectele pe care le pregătim pentru 2024. 

Dacă depășim 13.000 ron:

Vom aloca fondurile către restaurarea primului izvor de pe promenada balneară. Am obținut deja un grant de la AFCN pentru activarea spațiului din jur, însă acesta acoperă doar parțial lucrările de construcție pentru izvor. Așadar, orice ban în plus ne va ajuta să redăm acest spațiu publicului și să facem din recuperarea lui un nou exemplu de bună practică în Govora.

Izvorul din anii '80 pe care îl vom revitaliza în 2024

Dacă depășim 16.000 ron:

Mare veste mare, vom avea un sediu permanent în Govora! Visăm să fie un loc unde să putem oferi consiliere, organiza evenimente, restaura obiecte, un loc unde să gândim și să scriem proiecte pentru revitalizarea stațiunii. Momentan, e o clădire plină de moloz, dar ne-am apucat deja de proiectare, curățenie și de recuperarea de piese pe care să le restaurăm, cum ar fi ușa de peste 100 de ani a Hotelului Statului. 

Dacă depășim 16.000 ron, vom suplimenta fondurile dedicate curățării spațiului și grădinii și vom pregăti spațiului pentru a fi deschis temporar la vară pentru evenimentele pe care le organizăm: Zilele Arhitecturii Balneare 5 și Școala de vară Govora Heritage Lab. 

Recuperarea ușii Hotelului Statului #1, cea mai veche clădire din Govora

Cum primiți recompensele?

Recompensele alese vor ajunge la voi după finalizarea campaniei și atingerea obiectivului. Pachetul digital va ajunge pe mailul pe care ni l-ați indicat când ați achiziționat recompensele, iar cele fizice vor ajunge fie prin curier/poștă, fie vi le vom înmâna noi, dacă ați ales turul ghidat în Govora. Prețul recompenselor nu include și transportul. 

În cazul în care nu reușim să atingem obiectivul campaniei, banii se vor întoarce automat la voi. Dar suntem optimiști, așă că abia așteptăm să facem colete după 9 februarie!