OilRight - punem uleiul folosit la treabă!

OilRight - o întreprindere socială eco-incluzivă din Timișoara. Misiunea sa? Protejarea mediului în contextul crizei climatice și asigurarea integrării profesionale a persoanelor (ce provin din medii) vulnerabile.

192
susținători
0 zile
rămase
38.930 RON
din 35.000 RON
111%
Această campanie s-a încheiat.

Idee

Pornind de la modelul dezvoltat de OilRight Slovenia din 2014 - www.oilright.eu, și în parteneriat cu echipa de acolo și cu finanțare europeană, OilRight România va produce lumânări din uleiul alimentar generat de gospodăriile din Timișoara și împrejurimi. 

Uleiul este încălzit și filtrat pentru a elimina toate impuritățile, este apoi amestecat cu arome și coloranți naturali, turnat în vase de sticlă pregătite cu fitile, rezultatul fiind o lumânare complet ecologică, non-toxică, cu un design simplu. Vor fi disponibile pentru vânzare lumânările propriu-zise, dar și kituri Do It Yourself. 

Roxana a propus adaptarea modelului OilRight din Slovenia în Timișoara pornind de la frustrarea legată de două mari probleme din România: rata foarte mică de reciclare și procentul extrem de scăzut de ocupare a pieței muncii de către persoanele cu dizabilități. 

Lumânarea OilRight este produsul cu sens care lipsea de pe piața de profil din România. În contextul actual, în care petrecem tot mai mult timp în casă, nevoia de a avea un spațiu cald, luminos și sigur capătă întâietate. Prin designul minimalist, varietatea de culoare și parfum, lumânările OilRight te aduc mai aproape de sentimentul de acasă și te ajută să-ți creezi cuibul tău de bine și liniște. Ca să te poți bucura de tine, de cei dragi, de ceea ce contează cu adevărat.

Lumânarea și ambalajul cu instrucțiunile din Slovenia, modelul ce va fi produs și la Timișoara. 

În acest moment, suntem aproape de a demara producția de lumânări. 

Vrem să schimbăm modul în care consumatorii casnici se debarasează de uleiul uzat și vânzarea de lumânări, astfel încât să acoperim costurile de producție și să generăm profit. 

Crezul nostru este că doar o comunitate implicată și activă poate deveni o comunitate puternică și sustenabilă. Acesta este motivul pentru care OilRight România există.

Impact

În 2020, România a trăit pe credit de mediu timp de cinci luni și jumătate. Și-a lichidat stocul de resurse de mediu la jumătatea lui iulie, iar până la finalul anului a acumulat numai deșeuri, conform Global Footprint Network. 

Pentru a muta România pe un loc onorabil în ceea ce privește reciclarea, OilRight, în rol de colector, se axează pe activarea consumatorilor casnici. Aceștia produc peste 50% din uleiul alimentar uzat, iar mai mult de 90% din ei nu îl colectează selectiv. Obiectivul nostru pentru următorii trei ani este de a colecta peste 200 de tone de ulei uzat. Uleiul care nu este folosit în producția proprie de lumânări și devine astfel exces, va fi vândut marilor colectori.

Modul corect de a colecta uleiul alimentar uzat.

OilRight aduce și practici responsabile în industria producției de lumânări, care încă folosește parafină, o resursă neregenerabilă derivată din produse petroliere, uleiuri de palmier, cu impact negativ asupra pădurilor tropicale,  arome și coloranți cu potențial nociv pentru sănătate (eliberează toxine prin ardere, putând provoca indigestii sau dificultăți de respirație). Lumânările OilRight nu sunt toxice, iar ingredientele folosite sunt atent selecționate și testate.

Ca actor în economia circulară, OilRight oferă un lanț scurt de reciclare și reutilizare, creând în același timp, locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități și trecut instituțional. Problema instituționalizării este una din marile rușini la nivel național, România nereușind să închidă marile centre rezidențiale segregate, abuzatoare, în ciuda angajamentelor naționale și internaționale luate de țara noastră. Tocmai de aceea, prin donații viitoare, OilRight se angajează să sprijine continuarea procesului de dezinstituționalizare început de programul UnLoc. 

Buget

 

Spațiul din producție, așa cum arată la OilRight Slovenia. 

Fără automatizarea și interactivitatea site-ului, fără integrarea magazinului online cu sistemul de gestiune, nu vom putea asigura o comunicare de calitate cu partenerii noștri (colectori, ambasadori, clienți, distribuitori). Pentru a ne asigura că mesajul nostru ajunge la câți mai mulți oameni, vom avea nevoie de investiții în strategia de marketing.

Recompense

Recompensele pe care le propunem sunt legate de viitorul nostru produs și îi includ, firesc, și pe partenerii noștri din campanie. Avem o ofertă diversă, suntem siguri că veți găsi ceva pe gustul vostru!

Minimalista: Pachetul conține o lumânare OilRight, un filtru de ulei ONE și o cartolină cu instrucțiuni de colectare a uleiului alimentar uzat. Atât! Pentru a-ți fi mai ușor să implementezi un obicei sustenabil în viața de zi cu zi.

Lumânarea OilRight din Slovenia, în ambalajul de carton. Proptipul produsului nostru. 

Creativa:  Pachetul conține un kit DIY, un filtru de ulei ONE și o cartolină cu instrucțiuni de colectare a uleiului alimentar uzat. Pentru creativii care vor lumânări după pofta propriei inimi. Pentru cei care se bucură de lucrul bun făcut de ei înșiși. Pentru copiii curioși.

Kit-ul Do It Yourself, OilRight Slovenia

Sublima: Pachetul conține o lumânare OilRight, un kit DIY, o cartolină cu instrucțiuni de colectare a uleiului alimentar uzat și o carte cu autograf. Spune-mi Eli este un roman grafic despre devenirea lui Eli, un om puternic care a trăit peste 20 de ani în instituții rezidențiale. Pentru cei care știu că transformarea e parte din natura umană. Pentru cei care fac rai din ce au.

Romanul grafic ”Spune-mi Eli”, pe care îl veți primi cu autograf.

Sustenabila 100%: Pachetul conține o lumânare OilRight, un kit DIY, o cartolină cu instrucțiuni de colectare a uleiului alimentar uzat și o brățară Muma Pădurii. Pentru fanii înfocați ai naturii dătătoare de frumos și energie. 

Brățara Muma Pădurii și creatoarea ei. 

Romantica: Pachetul conține o lumânare OilRight, o cartolină cu instrucțiuni de colectare a uleiului alimentar uzat și o sticlă cu vin recomandat de Rovinhud. Pentru serile în care ai nevoie de o desfătare a simțurilor și de o relaxare mentală.

Vin-surpriză din Banat, recomandat de Rovinhud. 

Serenità: Pachetul conține o lumânare OilRight, o cartolină cu instrucțiuni de colectare a uleiului alimentar uzat și o ilustrație hygge, înrămată, A4, marca Dan Ungureanu. Pentru cei care vor să se bucure de liniștea propriei case. Pentru cei care învață să fie bine cu ei înșiși. 

Dan Ungureanu, Hygge

Ambasador: dacă vă e greu să alegeți din toate cele de mai sus, vi le oferim pe toate, plus că vă vom recunoaște ca susținători pe site-ul nostru. 

Mecena Ludic: pachet în cadrul căruia vom oferi un workshop - pentru mari și mici - de realizare de lumânări din ulei uzat, și Mecena Concordia: o seară de lectură cu Dan Ungureanu, autorul Spune-mi Eli, o degustare de vin cu Rovinhud și o gustare marca Ambasada.  

Calendar și etape

Recompensele vor putea fi ridicate de la sediul nostru la trei săptămâni după încheierea campaniei, ocazie cu care ne și vizitați atelierul și ne cunoaștem. Sau, dacă ați colectat ulei, venim noi și vi le-aducem atunci când venim să preluăm uleiul (minim 10 litri). Dacă însă doriți livrare, va trebui să plătiți voi costul transportului.  

Vom stabili de comun acord data pentru Pachetele Mecena, în funcție de contextul pandemic și disponibilitatea tuturor celor implicați.  

FAQ (întrebări și răspunsuri frecvente):

Pot alege mai multe recompense diferite? Dar mai multe din aceeași categorie? 

Bineînțeles, aveți liber la combinații! Oricare dintre recompense poate fi un cadou inedit pentru cei dragi sau pentru acei prieteni, cunoscuți, colegi, care sunt susținători ai sustenabilității de mediu.

Care sunt caracteristicile unei lumânări OilRight? 

 Lumânarea este un produs non-toxic, complet ecologic, din ingrediente 100% naturale și este realizată conform reglementărilor legale. Cântărește 150 de grame și are 40 h timp de ardere, cu 25% mai mult decât o lumânare din parafină. Este turnată  într-un vas de sticlă returnabil. Vor fi disponibile opt tipuri de arome naturale și se va vinde în ambalaj din carton cu informații și instrucțiuni de utilizare.

Ce conține un Kit DIY?

Praf de ceară, fitil de bumbac, arome, linguriță de măsurare, instrucțiuni de folosire pentru trei lumânări. Lumânarea se poate produce în propria bucătărie, fără a fi nevoie de echipamente speciale: este de ajuns un cuptor obișnuit sau unul cu microunde și propriul ulei uzat.

De unde știu că lumânarea OilRight e sigură? 

Produsul este realizat folosind tehnologia Oil2Wax, care este testată și înregistrată. Conform analizelor efectuate în laboratoare independente (Certech, Intertek, Laboratorios Agroleico), ceara provenită din uleiul alimentar uzat este nedăunătoare.  

De ce să colectez uleiul alimentar uzat?

Pentru a reduce poluarea și pentru a economisi bani. 

Uleiul uzat aruncat necorespunzător (în chiuvetă sau WC), înfundă instalațiile, corodează țevile și formează blocuri de grăsime în canalizare, toate acestea ducând la o funcționare defectuoasă. Asta înseamnă cheltuieli suplimentare pentru administrația locală și costuri mai mari la întreținere pentru fiecare dintre noi. 

Trebuie să plătesc pentru serviciul de colectare a uleiului? 

Serviciul de colectare este gratuit. Ne adresăm cu precădere persoanelor fizice, dar oferim servicii și celor juridice din Timișoara și zona metropolitană. 

Ne deplasăm la domiciliu pentru minim 10 l pentru persoane fizice și 60 l pentru persoane juridice. Dacă doriți să vă debarasați de ulei înainte de a strânge această cantitate, puteți să îl vărsați în butoiul din casa scării sau să îl duceți, într-un borcan de sticlă, la sediul OilRight. Pentru înscrierea în baza noastră de date, puteți completa acest chestionar.