Rescriem istoria Bucureștiului!

Susține tipărirea cărților "Locuințe pentru muncitori și funcționari: Casa Construcțiilor și parcelarea Vatra Luminoasă" și "Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină (1908-1948)" și hai să facem istoria Bucureștiului accesibilă tuturor!

223
susținători
0 zile
rămase
25.170 RON
din 24.163 RON
104%
Această campanie s-a încheiat.

Rescriem Istoria Bucureștiului! este un proiect de istorie publică, care își propune să descopere și să promoveze istoria altfel, sinceră și neromanțată, a Bucureștiului. Activă din 2012, Asociația Studio Zona pune în dezbatere publică cercetarea pe care istoricii și arhitecții o desfășoară în biblioteci și arhive, și o face accesibilă cetățenilor orașului. Cele două volume, a căror tipărire dorim să o susțineți, sunt rezultatul muncii de cercetare, a interacțiunii cu locuitorii orașului și a activității din teren din ultimii 9 ani.

Cărțile noastre


Locuințe pentru muncitori și funcționari: Casa Construcțiilor și parcelarea Vatra Luminoasă analizează unul dintre cele mai importante momente ale istoriei orașului: construirea cartierului Vatra Luminoasă. Proiect model al Bucureștiului interbelic, Vatra Luminoasă a rămas în imaginarul bucureștenilor drept un spațiu al arhitecturii moderne și al urbanismului elegant, dar ascunde numeroase povești din timpul construirii sale: case conspirative și agenți secreți, politicieni implicați în edificarea sa, locuitorii renumiți și dramele acestora. Cartea are 192 de pagini și conține imagini de arhivă, planurile originale ale locuințelor și fotografii ale primilor locuitori ai parcelării. Prin intermediul acestei campanii de crowdfunding urmărim să tipărim volumul în premieră, într-un tiraj de 1800 exemplare. Cumpărând în avans acest volum, sprijiniți activitatea noastră de cercetare a istoriei Bucureștiului și puteți să beneficiați de toate materialele editoriale pe care le-am pregătit în ultimii ani.

 

 

Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină (1908-1948) povestește, pe larg, istoria a 25 de mici cartiere din București, denumite parcelări sau lotizări. Am lucrat 5 ani la ea si am publicat-o în 2018 într-un tiraj care s-a epuizat rapid. Lansarea cărții, organizată la Teatrul Național București, a adunat peste 400 de participanți. Prin această campanie de crowdfunding, dorim să o republicăm și să o punem pe rafturile librăriilor, mai ales, că a fost nominalizată în 2020 la Anuala de Arhitectură, una dintre cele mai prestigioase competiții de arhitectură din România. Are 256 de pagini, o grafică de excepție, realizată de către Faber Studio, și plănuim să o tipărim în 1000 de exemplare.

 

 

Povestea unui ideal 

O casă înconjurată de grădină, în care să locuiască o familie, rămâne până astăzi un ideal pentru locuitorii marilor orașe. Acest principiu a stat la baza politicilor de construire de locuințe, pus în practică în București prin edificarea a peste 40 de parcelări, de către cele două instituții pe care cărțile le analizează. Dacă ai auzit de Grant, Floreasca, Tei, Drumul Sării sau Vatra Luminoasă, și vrei să știi mai multe despre ele, cărțile prezintă pe larg toate detaliile de la inițierea edificării până la finalizarea acesteia. Harta de mai jos prezintă parcelările pe care le detaliem în cele două cărți.

 

 

Întrebări frecvente & Recompense

Cum ajung cărțile la mine și cum arată ele? 

 

Imediat după tipărirea cărților, vom organiza două pick-up points, unul în parcul Călin Ottoi (din Vatra Luminoasă) și unul la Universitate, unde ne vom întâlni pentru a vă distribui cărțile. În același timp, vom distribui cărțile celor care au comandat, prin curier. Costurile de distribuire sunt incluse în recompense.  Cărțile sunt în format 21 X 24 cm, hârtie 70, 4 coperte, full color și conțin planuri și fotografii de arhive. Grafica volumelor este realizată de Faber Studio, iar fotografiile de arhitectul Andrei Mărgulescu. Pentru mai multe detalii, puteți accesa site-ul nostru, aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum arată broșurile informative?

Distribuirea de pliante în parcelarea Grant.

Editarea de cărți nu a fost singurul mod prin care ne-am propus să aducem istoria mai aproape de locuitorii orașului. Ne-am gândit că ar fi bine să facem cunoscută povestea cartierelor, în primul rând, actualilor locuitori. 

Publicațiile distribuite în Vatra Luminoasă

Prin urmare, între 2015 și 2018 am scris istoria fiecărei parcelări, am editat-o într-un format prietenos (broșuri ușor de parcurs) și le-am distribuit gratuit, în căsuța poștală, exclusiv familiilor care locuiesc astăzi în aceste 25 de parcelări. În total, peste 15.000 de bucureșteni au acum în bibliotecă un exemplar al acestor broșuri. Broșurile au un format simplu și prietenos și cuprind cele mai importante etape ale construirii cartierelor, detalii despre regimul lor de protecție (unele sunt clasate pe lista monumentelor istorice), multe fotografii de arhivă și memorii ale locuitorilor. 

Materiale informative sunt în formate diferite. Unele sunt tip hartă (70 X50 cm, față verso, full color), altele reprezintă broșuri de câte 32 de pagini. Această campanie de crowdfunding este prima ocazie în care punem la dispoziția publicului larg toate broșurile și pliantele pe care le-am editat în ultimii ani.

 

Care sunt broșurile pe care le primesc digital? 

Ca să fie simplu, am realizat, în 2020, câte un episod dedicat fiecăreia dintre aceste parcelări ce pot fi accesate aici: Învoirii, Aron Mayer, Marinescu, Viilor și Ghencea.

 

Când se organizează turul ghidat? 

După încheierea campaniei, susținătorii vor fi anunțați în ce zile se vor organiza tururile ghidate. În fiecare grup vor fi maxim 10 participanți. Cu această ocazie, vom distribui participanților și cărțile și cele 25 de broșuri informative, în format tipărit. În 2018, turul organizat de noi în Vatra Luminoasă s-a bucurat de prezența a peste 200 de participanți. 

 

Cum sunt organizate atelierele de scriere pentru studenții arhitecți? 

Tot după finalizarea campaniei, în luna mai, vom organiza un atelier online care va cuprinde 3 întâlniri cu studenții de la facultatea de Arhitectură, de câte două ore fiecare. Atelierul va prezenta informații despre arhivele în care studenții pot face cercetare, metodologia istoriei orale, dar și metodologia scrierii academice (cum se redactează o lucrare de licență/diplomă specifică istoriei urbane). Toți studenții participanții vor primi și un exemplar al cărții Idealul locuirii bucureștene. 

În ce constă consultanța istorică pentru locuitorii parcelărilor?

Mulți dintre locuitorii parcelărilor au întâmpinat dificultăți legate de regimul juridic al caselor: numele străzii și numărul casei nu mai corespund, regimul juridic s-a schimbat. Oferim, așadar, o sesiune de consultanță legată de regimul juridic al caselor din parcelări și ale arhivelor unde puteți găsi informațiile necesare. Sesiunea va dura câteva ore, iar participanții vor beneficia de toate informațiile pe care Studio Zona le are la dispoziție, privind regimul casei și al parcelării.

În ce constă susținerea instituțională?

Instituțiile publice sau companiile private care doresc să participe la efortul nostru de popularizare și explicare a istoriei orașului, pot contribui la această campanie. În schimb, oferim un număr de exemplare proporțional contribuției instituției, precum și publicarea logo-ului instituției/companiei pe coperta 4 a cărții.

Unde sunt direcționate fondurile? 

Toți banii strânși servesc la tipărirea tirajelor de cărti menționate mai sus și acoperirea costurilor de distribuire.

Cine ne mai susține?

Cartea Locuințe pentru muncitori și funcționari: Casa Construcțiilor și parcelarea Vatra Luminoasă a primit o parte din finanțare în cadrul concursului inițiat de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură, pentru acoperirea drepturilor de autor, a graficii și a unei părți din tiraj. Această campanie de susținere își propune să strângă fondurile pentru tipărirea tirajului total de 2800 de exemplare.